Wyznaczniki macierzy
Karol: Wyznaczniki macierzy
[1001 1002 1003 1004]
1002 1003 1001 1002
1001 1001 1001 999
1001 1000 998 999
Wynik finalny to 18 016, potrzebuję wytłumaczenia jak do tego dojść oraz pełnych i
sprytnych obliczeń za pomocą operacji elementarnych.
9 lis 16:46
Mila:
W=−18 016
1001=a
A:
a a+1 a+2 a+3 /−w3
a+1 a+2 a a+1 /−w3
a a a a−2
a a−1 a−3 a−2 /−w3
============
0 1 2 5 /+w4
1 2 0 3
a a a a−2
0 −1 −3 0
============
0 0 −1 5
1 2 0 3
a a a a−2
0 −1 −3 0
============
det (A)=
(−1)*(−1)1+3*det
1 2 3
a a a−2
0 −1 0
=======
+5*(−1)1+4* det
1 2 0
a a a
0 −1 −3
===
Det(A)=(−1)*(−2a−2)+(−5)*4a=2−18a
Det(A)=2−18*1001=−18 016
9 lis 18:00
Karol: Stokrotne dzięki, jesteś wielka !
9 lis 19:05