prawdopodobienstwo
Jakim: Oblicz prawdopodobieństwo:
− wyrzucenia orła i reszki w jednoczesnym rzucie dwiema monetami
− wylosowania waleta w jednokrotnym losowaniu karty z talii 52 kart.
Bardzo proszę o pomoc
10 sty 20:16
Ergo: b) mamy wylosowac waleta

waletow jest 4 , a kart w talii 52. Zatem prawdopodobienstwo to
a) mozliwosci : {R,R}, {O,O}, {R,O}, {O,R} , czyli prawdopodobienstwo to 1/2
10 sty 20:36
Nikka: a b) to nie będzie |Ω| = 52 kombinacja 1−elementowa ze zbioru 52 elementowego
A − wylosowanie waleta
|A| = 4 kombinacja 1−elementowa ze zbioru 4 elementowego
10 sty 20:46
Nikka: z tego co napisałeś Ergo wynika, że P(A) = 4 co jest niemożliwe...
10 sty 20:47
Ergo: | | | |
eh zle sie wyrazilem  P(A)= | , Ω=52  faktycznie blad. Dzieki za zwrocenie uwagi |
| | |
10 sty 20:52