Zielony z maty :P : HELP

! Mam takie zadanie.
Udowodni, że
√2 jest liczbą niewymierna.
Dowód: ( nie wprost) przypuścimy, że
√2 jest liczbą wymierną ( przyjmujemy, że zdanie
dowodzone nie jest prawdziwe) oznacza to, że liczbę
√2 da się zapisać w postaci
ułamka, którego licznik i mianownik są liczbami naturalnymi.
A to wykonaliśmy na lekcji:
p
√2= --- p,q ∈ N i q≠0
q
(
√2*q=p)
2
2*q
2=p
2
2*q*q= p*p i co dalej


:?
krzycho:
po lewej stronie masz liczbę parzystą bo *2
a po prawej nie jest parzysta więc nie moze zachodzic równość czyli
skoro nie zachodzi wiec wniosek ,że liczba V2 nie jest wymierna i tyle bo wczoraj to
robilismy w klasie i Pan tak tłumaczył