matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
ggfg:
Oblicz trzeci wyraz ciągu geometrycznego o wyrazach: 2
x1
, 2
x2
, 2
x3
... wiedząc, że jest to ciąg geometryczny i wiedząc, że x
1
+x
2
+...+x
1
0=110 oraz x
7
=14.
9 lis 16:31
Adamm:
2
x
n
=2
x
n
−x
n−1
=q
2
x
n−1
2
x
n
−x
n−1
=2
x
n+1
−x
n
x
n−1
+x
n+1
x
n
=
, ciąg jest arytmetyczny
2
(x
7
−6r)+(x
7
−5r)+...+(x
7
+3r)=110 −6r−5r−4r−...+3r=100−10*14=−40
−6r+3r
*10=−40
2
−15r=−40
8
r=
3
32
1
x
3
=x
7
−4r=14−
=3
3
3
9 lis 17:10
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick