Granica ciągu
pola12: | | ln(2n+4n+8n) | |
an= |
| |
| | ln(2n+4n) | |
Co prawda jest to granica na poziomie studiów, ale mam nadzieję, że jakaś dobra duszyczka mi
pomoże
9 lis 15:02
Adamm: | ln(8n) | | ln(3*8n) | |
| ≤an≤ |
| |
| ln(2*4n) | | ln(4n) | |
| | ln(8n) | | 3 | |
lim |
| = log48 = |
| |
| | ln(2*4n) | | 2 | |
| | ln(3*8n) | | 3 | |
lim |
| = |
| |
| | ln(4n) | | 2 | |
| | 3 | |
na mocy tw. o 3 ciągach lim an = |
| |
| | 2 | |
9 lis 15:06
pola12: dziękuję serdecznie!
9 lis 15:12
pola12: A mam jeszcze problem z jedną granicą, pomoże ktoś?
an=(1+1n3)n3+n√n
9 lis 15:23
pola12: Wiem, że lim (1+1n3)n3 = e ale jak rozpisać (1+1n3)n√n
9 lis 15:25
Adamm: | | 1 | | 1 | |
lim an = lim (1+ |
| )n3(1+ |
| )n√n = [ e*1 ] = e |
| | n3 | | n3 | |
9 lis 15:34
pola12: A, tak po prostu, bez rozpisywania dalej

Prostsze niż myślałam. Jeszcze raz dziękuję
9 lis 15:36
Adamm: | | 1 | | 1 | |
co do rozpisania (1+ |
| )n√n=(1+ |
| )n3(n√n/n3) |
| | n3 | | n3 | |
| | 1 | |
lim (1+ |
| )n3(n√n/n3) = [ e0 ] = 1 |
| | n3 | |
9 lis 15:38
pola12: Ok, zrozumiałam to z przykładu wyżej, ale dzięki za dokładność. Już wszystko jasne
9 lis 15:42