Prosze o pomoc w zadaniu.
Justyna: Liczba log9√3 13 jest równa... Prosze o pomoc w zrozumieniu zadania, bo rozwiazanie
takowe mam, ale nie rozumiem jak dojsc do odpowiedzi...
9 lis 14:25
Krzysiek: | | 3 | |
log9*√3*U{1}[3}= log32*31/2*3−1= log33/2= |
| *0,477= policz |
| | 2 | |
9 lis 14:32
Jerzy:
Co jest w podstawie ?
9 lis 14:34
Krzysiek: Jerzy a co Cie to obchodzi co jest ?
Zapis jest jednoznaczny nie widzisz tego ?
9 lis 14:36
Justyna: Skad 0,477?
9 lis 14:40
Jerzy:
Z ciekawości !
9 lis 14:43
Justyna: Krzysiek, mozesz powiedziec jak mam do tego dojsc?
9 lis 14:45
Jerzy:
Co masz w podstawie logarytmu ?
9 lis 14:47
Justyna: Chodzi o te 9√3 tak? Z logarytmami mam pierwszy raz w zyciu do czynienia, wiec prosze o
wyrozumialosc, bo probuje nauczyc sie na wlasna reke...
9 lis 14:48
Jerzy:
logab a − podstawa , b − liczba logarytmowana.
9 lis 14:49
Justyna: Okej, czyli 9√3 bo ta liczba logarytmowana to 13
9 lis 14:51
Jerzy:
log9√3(1/3) = log37/33−1 = − 3/7*log33 = −7/3
9 lis 14:51
Jerzy:
= − 3/7 oczywiście !
9 lis 14:52
Justyna: Cos Ci poszlo nie tak, bo mam to jako zadanie zamkniete i dopuszczalne odpowiedzi to −52 ;
−25 ; 25 ; 52
9 lis 14:53
Adamm: −2/5
9 lis 14:56
Justyna: A sposob rozwiazania Adamm? Czysta odpowiedz jest mi potrzebna tylko co i nic, bo musze
potrafic rozwiazywac podobne zadania.
9 lis 14:57
Adamm: zrób tak jak Jerzy
9 lis 14:58
Jerzy:
Upss.... = log
35/23
−1 = − 2/5log
33 = −2/5
9 lis 14:58
Jerzy:
W pierwszym rozwiazaniu miało być: zamiast 7/3 ma być 5/2
9 lis 15:00
Justyna: Moment, sproboje to przyswoic, bo dostalam oczoplasu.
9 lis 15:00
Adamm: | | x | |
logay(bx) = |
| logab <− o to chodzi |
| | y | |
9 lis 15:01
Justyna: Sprobuje* No i teraz moje pytanie, Jerzy − w tym co blad zrobiles chodzi mi o log352...itd
Dlaczego 52? Skad to sie wzielo?
9 lis 15:03
Jerzy:
9*√3 = 32*31/2 = 35/2
9 lis 15:04
Justyna: Zastrzelisz mnie, ale ja nadal nie mam pojecia skad bierze sie ta piątka.....
9 lis 15:06
Jerzy:
2 + 1/2 = 4/2 + 1/2 = 5/2
9 lis 15:07
Justyna: Wielkie dziekuję za cierpliwosc

. Juz wszysto rozumiem

.
9 lis 15:08
Krzysiek: A
Justyna miala przygotowac lekcje w gimnazjum w ramach praktyki i nie zana logarytmow ?
9 lis 16:32