Udowodnij indukcją matematyczną
Requrio: | | | | | |
Dla k=0 po M ∑ | = | , udowodnij podane równanie korzystając z twierdzenia |
| | | |
o indukcji matematycznej oraz własności dwumian Newtona. Z góry dziękuje za pomoc.
9 lis 12:44
jc: Równość wynika z definicji.
| | | |
n+1 elementów ze zbioru {1,2,...,n+M+1} możemy wybrać na | sposobów. |
| | |
Podzielmy wszystkie wybory wg największego wybranego elementu o wartości k+1.
k może przyjmować wartości n, n+1, ..., n+M.
| | | |
Dla danego k mamy | możliwości wyboru mniejszych |
| | |
elementów. Sumując otrzymujemy żądaną równość.
9 lis 13:02
Requrio: Preferowałbym praktyczne obliczenia wykorzystujące indukcję zamiast teoretycznych stwierdzeń,
łatwiej wtedy zrozumieć.
9 lis 13:08
jc:
Załóżmy, że równość zachodzi dla M−1.
| | | |
Aby przejść z M−1 do M, musimy do obu stron równości dodać | . |
| | |
| | | | | | | |
Wtedy po prawej stronie zobaczymy | + | = | , |
| | | | |
czyli to co chcemy.
Zgodnie z zasadą indukcji równość zachodzi dla każdego M.
−−−
Uwaga, dla uproszczenia rachunków zamiast implikacji
M ⇒ M+1, pokazałem implikację M−1 ⇒ M.
9 lis 13:35