matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne drugiego rzedu
Magda:
jak obliczyc pochodne drugiego rzedu z pochodnych pierwszego rzedu f'x=2x+y f'y= x−4
9 lis 12:07
Dziadek Mróz:
df
= 2x + y
dx
df
= x − 4
dy
d
df
d
=
(2x + y) = 2
dx
dx
dx
d
df
d
=
(2x + y) = 1
dy
dx
dy
d
df
d
=
(x − 4) = 1
dx
dy
dx
d
df
d
=
(x − 4) = 0
dy
dy
dy
d
2
f
= 2
dx
2
d
2
f
= 1
dxdy
d
2
f
= 0
dy
2
9 lis 12:34