usuń niewymierność
harnass19700: a) 4√33−√2 b) 2√3−1√5+2
10 sty 20:12
Ergo: nie da sie normalnie jakos zapisac?
czy w przykladzie a w mianowniku jest 3−√2?
10 sty 20:30
harnass19700: a) 4√3/3−√2 b)2√3−1/√5+2
10 sty 20:50
Sylwia:
| | a+b | | c+d | | (a+b)(c+d) | |
|
| * |
| = |
| |
| | c−d | | c+d | | c2−d2 | |
10 sty 20:58
Anna: Sylwia, odpuść sobie, to niepoważne!
10 sty 20:59
Ergo: | | 2√3−1 | | (2√3−1)(√5−2) | |
ok b) |
| = |
| =2√15−4√2−√5+2 |
| | √5+2 | | (√5+2)(√5−2) | |
10 sty 21:02
Ergo: blad

2
√15−4
√3−
√5+2
10 sty 21:03
harnass19700: dzięki
10 sty 21:25