analiza
maleo: korzystając z def cauch'ego pokaż ze f(x)=x
3 jest ciągła. Srednio rozumiem tą def. wyjaśni
ktoś na przykładzie ?
9 lis 11:02
PW: Definicja jest właściwie tożsama z definicją granicy funkcji w punkcie. Funkcja musi być
określona w punkcjie x0 i jej granica przy x→x0 musi istnieć być równa f(x0).
Jeżeli rozumiesz definicję granicy, to nie ma tu nic innego.
9 lis 12:04
jc:
Weźmy dowolne y oraz ε > 0.
Załóżmy, że |x−y| ≤ 1. Wtedy
|x| ≤ |y| + 1= M
|x3−y2| = |x−y| |x2+xy+y2| ≤ |x−y| (1+M+M2)
Dla x spełniających nierówność |x−y| < δ = min(1, ε/(1+M+M2) )
mamy |x3−y3| < ε.
9 lis 12:53