pochodna
Andzia: | | a | |
Oblicz pochodną y=asin |
| |
| | x | |
| | a | | a | | a2 | | a | |
Wychodzi mi y'=a*cos |
| *(− |
| )= − |
| cos |
| |
| | x | | x2 | | x2 | | x | |
A chyba powinno być bez tego minusa tylko nie wiem czemu

Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
9 lis 09:52
ICSP: jest dobrze.
9 lis 09:54
jc:
(asin x)' = 1/√1−x2 ?
9 lis 09:55
Andzia: Taki sam problem mam z tą granicą
| | ex−e−x | | (ex−e−x)' | | ex+czy − e−x | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | sinx | | (sinx)' | | cosx | |
x→0
bo według mnie powinno być − a powinien wyjść wynik 2 czyli powinno być + tak?
9 lis 10:00
Benny: (ef(x))'=f'(x)*ef(x)
9 lis 10:02
jc:
granica = 2, dla x ∊(−π,π), x≠0, iloraz jest dodatni.
9 lis 10:04
9 lis 10:05