liczby zespolone
hiko:
narysowac na plaszczyznie zbior
_
{ z∊C: |i* z −1+i| ≤ √2 i
3π2 ≤ arg(3i*z) ≤ 2π}
pierwszą część próbowałem robić, aczkolwiek chyba zle bo nie rozpisywałem z na x+y*i tylko
wstawiłem całość do modułu
i otrzymałem, że −2≤x≤0
nie wiem, jak to zrobić
z desperacji tworze jakies inne kakołomne konstrukcje
9 lis 02:55
hiko: ma ktos jakis pomysl?
9 lis 10:59
hiko: f5
9 lis 13:09
Janek191:
z = x + y i
_
z = x − y i
więc
I i*( x − y i) −1 + i I = I i x + y − 1 − i I = I y − 1 + ( x − 1) i I
√ ( y − 1)2 + ( x − 1)2 ≤ √2
( x − 1)2 + ( y − 1)2 ≤ (√2)2
Koło o środku ( 1, 1) i r = √2
9 lis 13:24
hiko: teraz to nabiera jakiegos sensu, ale mam pytania m.in (x−1) to część urojona a (y−1) to część
rzeczywista w tym przypadku?
9 lis 13:34
Janek191:
Tak, ale to nie jest potrzebne.
Teraz oblicz argument liczby 3 i* z
9 lis 13:37
hiko: uciekam na wyklady, ale jak wroce i zrobie to sie odezwe
dzieki
9 lis 13:42