.
Janek: Podaj postać algebraiczną i trygonometryczną
| | (−1−i)4 | |
z= |
| i robię to tak |
| | i17 | |
z=x+yi
x=0
| | −4 | |
y= no i tu mam dalej problem bo to raczej nie może być |
| proszę o pomoc |
| | i | |
8 lis 23:31
jc: Jak się dzieli liczby zespolone? −4/i = ...
8 lis 23:34
Janek: aha no tak to się po prostu równa 4
8 lis 23:38
Janek: przepraszam 4i
8 lis 23:38
Janek: to dalej
x=0
y=4
czyli postać algebraiczna to po prostu z=4
czyli I z I=4
cos β=0/4=cos0=π/2
sin β=4/4=cos1=π/2
z=2(cosπ/2 +sinπ/2)
zgadza sie?
8 lis 23:51