zad
QWERTY:

y=3−ctg
cos takiego
| SOX | | [0,3] | |
y=ctg |
| −ctg |
| 3−ctgx |
| → | | → | |
Dobrze ?i
8 lis 21:57
Mila:
Taki zapis to bzdura, funkcja cotangens musi mieć argument.
Najlepiej będzie, jeśli dokładnie przepiszesz zadanie z książki.
8 lis 22:05
QWERTY: Naszkicuj wykresy funkcji:
y=3−ctg x
Nie ma nic więcej.
8 lis 22:11
Mila:

1) rysujesz wykres funkcji
g(x)=ctg(x)
2) symetria względem osi OX⇒otrzymujesz wykres funkcji
h(x)=−ctg(x)
3) przesunięcie wykresu o wektor [0,3] to znaczy (3 jednostki w górę)⇒
otrzymujesz wykres
f(x)=3−ctg(x)
8 lis 22:43