Stopy złota do miedzi
G5644: W jednym ze stopów jubilerskich stosunek złota do miedzy wynosi 2:3, a w drugim stosunek miedzi
do złota 7 :3. Oblicz, w jakim stosunku jubiler powinien połączyć te stopy, aby otrzymać stop,
w którym stosunek złota do miedzi wynosi 3:5.
8 lis 21:06
PW: Wprowadźmy symbol "kubeczka":
niech oznacza kubeczek zawierający a jednostek wagowych złota i b jednostek wagowych miedzi.
W zbiorze kubeczków wprowadźmy mnożenie przez liczby naturalne „*"
| | a | | p.a | |
p*[ |
| ] = [ |
| ] dla p∊N |
| | b | | p.b | |
i stapianie „□”:
| | a | | c | | a+b | |
[ |
| ] □ [ |
| ] = [ |
| ]. |
| | b | | d | | c+d | |
Działania te dobrze opisują czynności brania wielokrotności kubeczka oraz stapiania zawartości
dwóch kubeczków.
| | p | |
Szukanie rozwiązania zadania dla wymiernego stosunku |
| podanych stopów polega na |
| | q | |
ustaleniu dla jakich p i q
| | 2 | | 3 | | 2p+3q | | 3 | |
p*[ |
| ] □ q*[ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] |
| | 3 | | 7 | | 3p+7q | | 5 | |
Równe muszą być stosunki wagowe
skąd
10p + 15q = 9p + 21q
p = 6q
Odpowiedź: Należy stopić podane stopy biorąc je w stosunku wagowym 6:1 (6 razy więcej
pierwszego stopu niż drugiego stopu).
Sprawdzenie:
| | 2 | | 3 | | 12+3 | | 15 | | 3 | |
6*[ |
| ] □ [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ]. |
| | 3 | | 7 | | 18+7 | | 25 | | 5 | |
To było szkolne zadanie, czy jakieś konkurowe?
9 lis 16:47
PW: Korekta. Definicję działania „□” napisałem źle, powinno być
| | a | | c | | a+c | |
[ |
| ] + |
| ] = [ |
| ] |
| | b | | d | | b+d | |
(dodajemy osobno złoto zapisane u góry i osobno miedź zapisaną w dole).
Dalej liczyłem dobrze, zgodnie z powyższą definicją.
9 lis 17:12
G5644: Konkursowe
9 lis 17:53
PW: Jeżeli konkurs jeszcze trwa, to nie powinieneś zadawać tego pytania. Ale i tak wszystkiego nie
powiedziałem.
9 lis 18:03
G5644: Nie trwa, dostałem je jako zadanie przygotowawcze do konkursu.
9 lis 19:46
PW: Teraz spróbujmy doprecyzować rozumowanie.
Wczorajsze rozumowanie byłoby dobre, gdybyśmy dysponowali
jednakowo ważącymi kuleczkami
złota i miedzi (oczywiście kuleczki miedziane musiałyby być nieco większej objętości z uwagi
na różnicę gęstości złota i miedzi).
Wtedy wsypanie do kubeczka 2 kulek złotych i 3 miedzianych oznaczałoby, że stosunek wagowy
złota do miedzi w tym kubeczku jest równy 2:3.
Biorąc kubeczek z 3 kulkami złota i 7 kulkami miedzi otrzymamy kubeczek o stosunku wagowym
złota do miedzi równym 3:7.
Wszystko jest pięknie, tylko… masy w kubeczkach są różne − w pierwszym jest 5 kulek o
jednakowych masach, a w drugim jest 10 kulek o jednakowych masach.
Głupio, ale drugi kubek jest dwa razy cięższy.
Odpowiedź uzyskana dla kubeczków "w sztukach" nie jest więc dobra dla pytania o masy stopów.
Przecież nie dysponujemy kuleczkami, lecz stopami. Jak więc wygląda poprawna odpowiedź na
pytanie "w jakim stosunku jubiler powinien połączyć te
stopy..."? (we wczorajszej
odpowiedzi oszukałem

)
10 lis 20:58