matematykaszkolna.pl
Stopy złota do miedzi G5644: W jednym ze stopów jubilerskich stosunek złota do miedzy wynosi 2:3, a w drugim stosunek miedzi do złota 7 :3. Oblicz, w jakim stosunku jubiler powinien połączyć te stopy, aby otrzymać stop, w którym stosunek złota do miedzi wynosi 3:5.
8 lis 21:06
PW: Wprowadźmy symbol "kubeczka":
 a 
[

]
 b 
niech oznacza kubeczek zawierający a jednostek wagowych złota i b jednostek wagowych miedzi. W zbiorze kubeczków wprowadźmy mnożenie przez liczby naturalne „*"
 a p.a 
p*[

] = [

] dla p∊N
 b p.b 
i stapianie „□”:
 a c a+b 
[

] □ [

] = [

].
 b d c+d 
Działania te dobrze opisują czynności brania wielokrotności kubeczka oraz stapiania zawartości dwóch kubeczków.
 p 
Szukanie rozwiązania zadania dla wymiernego stosunku

podanych stopów polega na
 q 
ustaleniu dla jakich p i q
 2 3 2p+3q 3 
p*[

] □ q*[

] = [

] = [

]
 3 7 3p+7q 5 
Równe muszą być stosunki wagowe
 2p+3q 3 

=

,
 3p+7q 5 
skąd 10p + 15q = 9p + 21q p = 6q
 p 

= 6.
 q 
Odpowiedź: Należy stopić podane stopy biorąc je w stosunku wagowym 6:1 (6 razy więcej pierwszego stopu niż drugiego stopu). Sprawdzenie:
 2 3 12+3 15 3 
6*[

] □ [

] = [

] = [

] = [

].
 3 7 18+7 25 5 
To było szkolne zadanie, czy jakieś konkurowe?
9 lis 16:47
PW: Korekta. Definicję działania „□” napisałem źle, powinno być
 a c a+c 
[

] +

] = [

]
 b d b+d 
(dodajemy osobno złoto zapisane u góry i osobno miedź zapisaną w dole). Dalej liczyłem dobrze, zgodnie z powyższą definicją.
9 lis 17:12
G5644: Konkursowe
9 lis 17:53
PW: Jeżeli konkurs jeszcze trwa, to nie powinieneś zadawać tego pytania. Ale i tak wszystkiego nie powiedziałem.
9 lis 18:03
G5644: Nie trwa, dostałem je jako zadanie przygotowawcze do konkursu.
9 lis 19:46
PW: Teraz spróbujmy doprecyzować rozumowanie. Wczorajsze rozumowanie byłoby dobre, gdybyśmy dysponowali jednakowo ważącymi kuleczkami złota i miedzi (oczywiście kuleczki miedziane musiałyby być nieco większej objętości z uwagi na różnicę gęstości złota i miedzi). Wtedy wsypanie do kubeczka 2 kulek złotych i 3 miedzianych oznaczałoby, że stosunek wagowy złota do miedzi w tym kubeczku jest równy 2:3. Biorąc kubeczek z 3 kulkami złota i 7 kulkami miedzi otrzymamy kubeczek o stosunku wagowym złota do miedzi równym 3:7. Wszystko jest pięknie, tylko… masy w kubeczkach są różne − w pierwszym jest 5 kulek o jednakowych masach, a w drugim jest 10 kulek o jednakowych masach. Głupio, ale drugi kubek jest dwa razy cięższy. Odpowiedź uzyskana dla kubeczków "w sztukach" nie jest więc dobra dla pytania o masy stopów. Przecież nie dysponujemy kuleczkami, lecz stopami. Jak więc wygląda poprawna odpowiedź na pytanie "w jakim stosunku jubiler powinien połączyć te stopy..."? (we wczorajszej odpowiedzi oszukałem emotka )
10 lis 20:58