.
Janek: Rozwiąż równania ( liczby zespolone )
a) z4 +9=0
b)z3=(−1−i)6
c)z2=3−4i
8 lis 20:59
PW: W b) proponuję skorzystać z osobistej znajomości z liczbą (−1−i):
(−1−i)2 = (−1)2 +2(−1)(−i) + i2 = 1 + 2i − 1 = 2i,
skąd wynika, że mamy do czynienia z równaniem
z3 = (2i)3
8 lis 21:04
Janek: dzieki za pomoc z b) wszystko jasne, pomógłbyś jeszcze z a i c?
8 lis 21:08
PW: c)
3 − 4i = (2−i)2
(kto nie wierzy, niech liczy).
8 lis 21:15
Mila:
c) (3−4i)=(2−i)2 lub(3−4i)=(−2+i)2
8 lis 21:19
Mila:
a) z4−9i2=0
8 lis 21:19
PW: No to dla potomnych podaj, Janku, rozwiązania tych równań. Poważnie, na przyszłość zamiast
odkrywać od nowa, poda się linki.
8 lis 21:23
Janek: to chyba powinno być tak
a) z=2i
b) z= 2−i lub z= −2+i ( to po prosru trzeba zrobić w ten sposób że trzeba jakby odgadnąc w
głowie jaka liczba zespolona do kwadratu daje 3−4i?)
c) nie wiem nie rozumiem tego co zrobiła Mila
8 lis 21:34
Janek: troche pomieszałem kolejność tych przykładów nie rozumiem a)
8 lis 21:39
Mila:
z4+9=0 wiadomo, że i2=−1
z4−9i2=0 teraz wzór skróconego mnożenia
(z2−3i)*(z2+3i)=0
z2=3i lub z2=−3i
Teraz trzeba obliczyć pierwiastki
z=√3i lub z=√−3i
licz tak, jak liczyliście na zajęciach, dasz radę?
II sposób
z=4√−9i i wzory de Moivre'a
8 lis 21:41
piotr: c) ze wzoru skróconego mnożenia:
a2+b2=3
2ab=−4i
⇒a=−2, b=i lub a=2, b=−i
8 lis 21:42
PW: Oj, nie wiesz tego, że równanie trzeciego stopnia może mieć w zbiorze liczb zespolonych trzy
rozwiązania?
Jeżeli
z3 = (2i)3,
to owszem − liczba 2i jest rozwiązaniem, ale nie jedynym.
8 lis 21:44
piotr: b) z = (−1−i)2 lub z = (−1/2+i√3/2)(−1−i)2 lub z = (−1/2−i√3/2)(−1−i)2
8 lis 21:46
Janek: Wielkie dzięki Mila teraz juz rozumiem tylko nie bardzo dalej wiem jak obliczyć z=√3i lub
z=√−3i
8 lis 21:48
Mila:
Np . tak
1) z=
√3i
√3i= x+iy , gdzie x,y∊R⇔
3i=(x+iy)
2 ⇔
x
2+2xyi−y
2=3i
(x
2−y
2)+2xyi=3i porównujesz części rzeczywiste i urojone
x
2−y
2=0 i 2xy=3
x
2=y
2⇔y=x lub y=−x
| | 3 | | √3 | |
1)y=x to 2*x2=3 ⇔x2= |
| ⇔x= |
| ⇔ |
| | 2 | | √2 | |
| | √3 | | √6 | | √6 | |
lub x=− |
| =− |
| wtedy y=− |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
z1= |
| +i* |
| = |
| *(1+i) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
z2=− |
| −i* |
| =− |
| *(1+i) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2) z=p{−3i)
√−3i= x+iy , gdzie x,y∊R⇔
3i=(x+iy)
2 ⇔
x
2+2xyi−y
2=−3i
(x
2−y
2)+2xyi=−3i porównujesz części rzeczywiste i urojone
x
2−y
2=0 i 2xy=−3
licz dalej sam
8 lis 22:01
Janek: ok dzięki juz rozumiem
8 lis 22:04
Mila:
W (2) w trzeciej linijce 22:01
−3i=(x+iy)2
8 lis 22:07