Ciagi
KonradDdos: A takie zadanko:
lim n→∞ 1√4n2+7n−2n
−2 jest w mianowniku po pierwiastku. Niestety cos zle sie formatuje. 4n2+7n jest pod
pierwiastiem
8 lis 19:58
PW: Standardowa próba w takim wypadku to skorzystanie z zależności
| | 1 | | a+b | | a+b | |
|
| = |
| = |
| , |
| | a−b | | (a−b)(a+b) | | a2−b2 | |
co pozwala pozbyć się pierwiastka w mianowniku.
8 lis 20:37
Mila:
| | 1 | | √4n2+7n+2n | |
=lim n→∞ |
| * |
| = |
| | √4n2+7n−2n | | √4n2+7n+2n | |
| | √4n2+7n+2n | |
=limn→∞ |
| = |
| | 4n2+7n−4n2 | |
| | n*(√4+7/n+2) | | 4 | |
=limn→∞ |
| = |
| |
| | 7n | | 7 | |
8 lis 20:46