zdarzenia niezależne
mok: Rzucamy 2 razy kostką do gry, niech zdarzenie
A− suma wyrzuconych oczek wynosi conajmniej 11
B− w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek
Zbadać czy zdarzenia A i B są niezależne
8 lis 19:45
Jerzy:
Potrafisz policzyć: P(A) oraz P(B) ?
8 lis 19:51
Janek191:
A = { (5,6),(6,5),( 6,6)}
B = { ( 2,1),(2,2),(2,3) . ... ,( 6.6)}
I A I = 3
I B I = 18
A ∩ B = {( 6,5),( 6,6)}
| | 2 | | 1 | |
P( A ∩ B) = |
| = |
| ≠ P(A)*P(B) |
| | 36 | | 18 | |
8 lis 19:56
Jerzy:
A wnioski ?
8 lis 19:57
Janek191:
Wnioski wyciągnie mok:
8 lis 19:59