Wyznaczyć resztę z dzielenia nie wykonując dzielenia
Bravo: Wyznaczyć resztę z dzielenia nie wykonując dzielenia
x
13+4x
8+3x
5−2x
3+5 / x
2+1
Skorzystałem z wzoru W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
znalazlem miejsca zerowe z x
2+1 i podstawilem je pod x
wyszło mi W(−i)=6i+1 i W(i)=6i+9
przyrównałem to z ax +b czyli ai + b i −ai+b ale nie wiem co dalej z tym zrobić...
Zrobiłem układ równań ale chyba mi źle wyszło (pewnie źle go ułożyłem)
Co robić
8 lis 19:35
Mila:
W(i)=9+6i
W(−i)=9−6i
R(x)=ax+b
a*i+b=9+6i
a*(−i)+b=9−6i
========== dodaję stronami
2b=18
b=9
a*i+9=9+6i
a*i=6i
a=6
R(x)=6x+9
8 lis 20:22
Bravo: Chyba głupi jestem...
Wszystko zrobiłem jak trzeba ale źle mi wychodzi W(−i)
W(−i)= −(i
2)
6 * i −4(i
2)
4 −3(i
2)
2 *i +2(i
2)*i+5
W(−i)=−i −4 −3i −2i +5
gdzie mam błąd
8 lis 20:45
Mila:
W(x)=x13+4x8+3x5−2x3+5
(−i)13=(−1)13*(i2)6*i=(−1)*(−1)6*i=−i
(−i)8=(−1)8*(i2)4=1
(−i)5=−1*i4*i=−i
i3=i
W(−i)=−i+4*1+3*(−i)−2*i+5=9−6i
8 lis 20:56
Bravo: Dzięki wielkie juz jakieś topoli szukałem

nie ogarniałem wcześniej że z tymi potęgami trzeba
−1 osobno do potegi wyciagac
8 lis 21:16
Bravo: Napotkałem kolejny problem w następnym przykładzie...
x13+4x8+3x5−2x3+5 / x4−1
Doszedłem do momentu gdzie wyznaczyłem pierwiastki z x4−1=0 (1,−1,i,−i) ,wyliczyłem co będzie
po ich podstawieniu W(x)
Zapisałem układ równań z 4 niewiadomymi.Z tego co wiem to do rozwiązania tego muszę umieć
macierze ,ale jeszcze ich nie miałem.
Jak dobrze rozumiem to R(x) będzie miało wzór ax3+bx2+cx+d ,z tego układu dało sie tak
normalnie tylko d wyliczyć
Jakaś pomoc?
8 lis 22:50
Mila:
napisz ten układ.
8 lis 23:05
Bravo:
11=a+b+c+d
7=−a+b−c+d
9+6i=−ai−b+ci+d
9−6i=ai−b−ci+d
8 lis 23:09
Mila:
(1)+(2)⇒b+d=9
(3)+(4) ⇒−b+d=9
d=9 i b=0
do (1)⇒a+c=2
do (4)⇒a*i−c*i+9=9−6i⇔(a−c)=−6
−−−−−−−−−−
a+c=2
a−c=−6
2a=−4⇔a=−2 i c=4
R(x)=−2x3+4x+9
==========
8 lis 23:26