jak ugryźć granice
bolo: Oblicz granice funkcji
https://scr.hu/zM6oYj
jak wgl ugryxc takie zadania , może ktos jasno rozpisac jak to liczyc ?
8 lis 19:03
Janek191:
c) Rozłożyć licznik i mianownik na czynniki
8 lis 19:08
Janek191:
| | x2 − 1 | | (x −1)*(x +1) | | x +1 | |
c) f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | x3 − 1 | | (x −1)*(x2 +x +1) | | x2 + x +1 | |
więc
| | 1 + 1 | | 2 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 1 + 1 + 1 | | 3 | |
x→1
8 lis 19:17
Janek191:
x→ +
∞
e
x rośnie znacznie szybciej niż x
3 .
8 lis 19:20
Krzysiek: Janek191 mam pytanie do tego
To z eex rosnie znacznie szybiej od x3 to musimy narysowac wykres i wtedy wiemy ?
czy to jest ogolnie znana zaleznosc . dziekuje za odpowiedz .
8 lis 19:26
Adamm: to jest ogólnie znana zależność, ale są metody żeby to udowodnić
8 lis 19:31
Krzysiek: dziekuje Ci
8 lis 19:36
Janek191:
8 lis 19:42