n | ||
Sn= | ||
n+1 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | − | |||||
k(k+1) | k | k+1 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
1*2 | 1 | 2 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
2*3 | 2 | 3 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
3*4 | 3 | 4 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
n(n+1) | n | n+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | + ... + | = | ||||
1*2 | 2*3 | 3*4 | n(n+1) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
= | − | + | − | + | − | + ... + | − | = | ||||||||
1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | n | n+1 |
1 | ||
= 1 − | (bo wszystkie sie usuwaja) | |
n+1 |
1 | n+1−1 | n | ||||
zatem Sn = 1 − | = | = | ||||
n+1 | n+1 | n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |