AB wyszło mi [8, -8] a BA to będzie [-8, 8]?
patimonek: Oblicz brakujące współrzędne punktów i wektorów:
A=(−5, 4) B=(3,4)
Oblicz punkty wektorów: AB, BA, 2AB, −3BA
8 lis 18:26
Janek191: Co to są punkty wektorów ?
8 lis 18:32
Janek191:
→
AB = [ 3 − (−5) , 4 − 4] = [ 8, 0 ]
→ →
BA = − AB = [ − 8, 0 ]
8 lis 18:34
patimonek: źle chyba zrozumiałam treść
8 lis 18:35
Janek191:
→
2 AB = [ 2*8 , 2*0 ] = [ 16, 0 ]
→
− 3 BA = [ − 3*(−8) , − 3*0 ] = [ 24, 0 ]
8 lis 18:36
Janek191:
Miałaś obliczyć współrzędne podanych wektorów
8 lis 18:37
patimonek: Dziękuję
8 lis 18:37
patimonek: A jak mam podane A= [3,6]
→
AB =[2, −3]
to B= [1,9]?
8 lis 18:39
Janek191:
A = ( 3, 6)
B = ( x, y)
więc
→
AB = [ x − 3 , y − 6] = [ 2, − 3]
więc
x − 3 = 2 i y − 6 = − 3
x = 5 y = 3
B = ( 5, 3)
=======
8 lis 18:55
Krzysiek: Janek191 czy dziecko wie co pisze ?
8 lis 18:56
Janek191:
8 lis 19:05
Mila:

A= (3,6)
AB
→=[2, −3]
1) geometrycznie: B=(5,3)
2) algebraicznie :
A=(3,6)→T
[2,−3]→B=(3+2,6+(−3))=(5,3)
8 lis 19:08