graniastosłup
Ola: Dłuższa przekątna graniastosłlupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 13. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tej bryły wiedzadz, że jej krótsza przekątna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem π3
10 sty 20:00
Ola: pomoże ktoś?
10 sty 20:31
paziówna: ja pomogę
10 sty 20:38
paziówna:

D = 13
b = a
√3 [wynika z własności podstawy]
| | H | |
tgα = |
| ⇒ H = √3*a√3 = 3a |
| | b | |
z tw. Pitagorasa: [z własności − dłuższa przekątna w podstawie wynosi 2a]
D
2 = H
2 + (2a)
2 = 13
2
9a
2 + 4a
2 = 13
2
13a
2 = 13
2
a
2 = 13
a =
√13
H = 3a = 3
√13
| | 3√3*a2 | |
Pc = 2* |
| + 6*aH = 39√3 + 6*39 = 39(6 + √3) |
| | 2 | |
10 sty 20:57