log 10 = 1 x x
9 = ( 3 ) i do kw.
x x 2
podstaw za 3 =t 9 = t
wstawiamy do równania
log ( tkw +1) ≥ log 10 - log 3 + log t
log(tkw. +1) ≥ log10/3 * t ( bo przy odejmowaniu log liczby
lpod log dzielimy a przy dodaw. log
liczby pod log mnożymy) KUMASZ
logarytmy teraz można opuścic i otrzymamy
tkw. +1 ≥ 10/3 t I * 3
3tkw +3 ≥ 10t
3tkw. - 10 t +3 ≥ 0
a tutaj juz Δ = 100 -36 =64 VΔ = 8
t1= 3 t2 = 1/3
wracamy do podstawienia na
t
x
czyli 3 = 3 => x =1
x
3 =1/3 => x = - 1
ponieważ mielismy rozwiązac nierówność więc
odp; x⊂ < - 1 ,1> 
x ⊂ R