Granica wyrażenia nieoznaczonego
Patrycja: Jak ugryźć i rozwiązać takie zadanie?

lim x
π − x
ℯ /x−1
x→1
8 lis 18:20
relaa:
π − e
8 lis 18:28
Adamm: | | xπ−xe | | πxπ−1−exe−1 | |
lim |
| = lim |
| = π−e |
| | x−1 | | 1 | |
8 lis 18:30
Patrycja: a może mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku? ;c
8 lis 18:34
Janek191:
Zastosowana regułę de l ' Hospitala
8 lis 18:45
Patrycja: a skąd wiemy, że ππ−1 − ee−1 = π−e ?
8 lis 18:53
Janek191: x → 1
więc
1 π −1 = 1 1 e − 1 = 1
8 lis 18:58
Krzysiek: SKoro zaczal Adamm to mogl skonczyc on .
8 lis 19:00
Patrycja: Bardzo dziękuję za odpowiedzi, to zadanie jednak nie było tak straszne na jakie wyglądało <3
8 lis 19:04