Wyznacz wszystkie wartości parametru m
atae: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 − mx +4 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich sześcianów jest większa od
4m2 − 48
1. Δ > 0
m2 − 16 > 0
(m − 4)(m +4) > 0
m∊ (−∞;−4) ∪ (4;∞)
2. x13 + x23 > 4m2 − 48
jak rozpisać ten warunek (2) i skad odpowiedz (4;∞)?
8 lis 18:01
zef: x
13+x
23>4m
2−48
Wiemy że (x
1+x
2)
3=x
13+x
23+3x
12x
2+3x
1x
22
Więc x
13+x
23=(x
1+x
2)
3−3x
1x
2(x
1+x
2)
| | −b | | c | | −b | |
(x1+x2)3−3x1x2(x1+x2)=( |
| )3−3* |
| *( |
| ) |
| | a | | a | | a | |
8 lis 18:08
Adamm: x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22) ze wzorów skróconego mnożenia
8 lis 18:08