zmiana na system dwojkowy
ola: Witam Wszystkich. Mam małą prośbę: muszę dokonać zamiany na system binarny (dwojkowy) loczbe
729.
Dziękuję za pomoc ))
8 lis 17:48
Adamm: no więc weźmy mniejszą przykładową liczbę
100=64+32+4=26+25+22=11001002
9=23+20=10012
81=26+24+20=10100012
z tą radzisz sobie tak samo, bierzesz jak największe potęgi dwójki do póki nic nie zostanie
8 lis 17:55
jc:
729 = 728 + 1, 728/2 = 364 (ostatnia cyfra=1)
364 = 364 + 0, 364/2 = 182 (przedostatnia cyfra=0)
182 = 182 + 0, 182/2 = 91
91 = 90+1, 90/2=45
45 = 44+1, 44/2−22
22=22+0, 22/2 =11
11=10+1, 10/2=5
5=4+1, 4/2=2
2=2+0, 2/2=1
1=1
1011011001
8 lis 17:59