Narysuj wykres funkcji
parasol: Mam narysować wykresy funkcji. Zabrałem się do tego tabelkami, no i wszystko ok ale pojawiają
się małe kłopoty.
Mam dajmy na to y=(13)(x−2). Wartości X w tabelce wynoszą kolejno: −2,−1,0,1,2,3 a
wyliczone Y do nich kolejno: 81,27,9,3,1,13.
No na moje oko, tak powinno być ale patrzę sobie w googlach, który rysuje mi funkcję i jest
inna
od mojej. Coś robię nie tak?
8 lis 17:37
parasol: tam jest y= (1/3) do potęgi x−2 bo coś źle wygląda
8 lis 17:38
Janek191:
8 lis 17:48
Adamm: wszystko jest w porządku
8 lis 17:50
parasol: O to super! A jeśli mam taką funkcję: y=1(x+3)2
8 lis 17:56
Adamm: no to liczysz pochodną
8 lis 17:57
parasol: O to super! A jeśli mam taką funkcję: y=1(x+3)2 wtedy mam dziwny przeskok; dla
X:−5,−4,−3,−2−1,0,1,2
moje Y=14,1,0,1,14,19,116,125,
8 lis 18:01
8 lis 18:04
parasol: jestem debilem... hah sorry racja >.<
8 lis 18:05
parasol: z pochodną to jak to będzie? wyjdzie y=−2((x+3)3)
8 lis 18:13
Adamm:

zera to to nigdy nie osiąga, ale możesz policzyć kiedy jest większe, mniejsze od zera
tak na oko to f'(x)<0 dla x>−3, f'(x)>0 dla x<−3
no i rysunek też tak nam mówi
8 lis 18:18
parasol: odwaliłem z tym zerem

pochodną jakoś się specjalnie liczy (tak jak normalne pochodne) czy po
prostu jest taki zapis i do neigo pokazuję mniejsze i większe od 0?
8 lis 18:23