Równania i nierówności - logarytmy
Abc: Witam, potrzebowałbym pomocy w rozwiązaniu następujących zadań:
a) log4 (x+3) − 2log4 √x−1 = 2 − log4 8
b) log 13 log4 (x2−5) > 0
c) log4 log3 log 12 x = 0
w b) 13 to jest podstawa logarytmu
8 lis 17:37
Adamm: a) x+3>0, x−1>0
x∊(1;
∞)
log
4(x+3)−log
4(x−1)+log
48=2
b) było już
https://matematykaszkolna.pl/forum/335576.html
c) log
4 log
3 log
1/2 x = 0
log
3 log
1/2 x = 1
log
1/2 x = 3
i po wstawieniu do oryginalnego równania wiemy że jest to rozwiązanie
8 lis 17:47
Zadaniowiec: Dziękuję, a jeszcze takie przykłady, bo chcę mieć pewność, że będzie dobrze wykonane:
d) log 12 (1 − 1x) ≥ 1
e) log 1√2 |x+1| + log 1√2 x > −2
12 oraz 1√2 to oczywiście znów podstawy
8 lis 18:21
Zadaniowiec: Pomoże ktoś jeszcze przy tych 2 przykładach? Albo mniej więcej napisać jak zacząć, szczególnie
ten drugi.
z góry dziękuję
8 lis 21:34
Zadaniowiec: Prosiłbym chociaż jeszcze o rozwiązanie przykładu e
8 lis 23:08