Mogłby ktoś opisać rozwiązanie?
Piotrek: Wiedząc, że a2 + b2 = 41 oraz a + b = 7, oblicz wartość iloczynu: ab
8 lis 17:20
PrzyszlyMakler: Podnieś obustronnie a + b = 7 do kwadratu i spróbuj podstawić za coś wartość z pierwszego
równania
8 lis 17:34
jc:
(a−b)2=2(a2+b2)−(a+b)2=2*41−7*7 = 33
a−b = ± √33
a = (7+√33)/2
b = (7−√33)/2
lub odwrotnie
8 lis 17:52
Janek191:
(a + b)2 = a2 + b2 + 2 a*b
2 a*b = ( a + b)2 −(a2 + b2) = 72 − 41 = 8 / : 2
a*b = 4
======
8 lis 18:05
Piotrek: Dziękuję bardzo
8 lis 18:22