Czy to jest dobrze?
Niejestempewna: 9x
3 + x =0
x (9x
2 + 1) =0
x =0 ∨ 9x
2 + 1=0
x =0 ∨ 9x
2 = −1
Drugie równanie jest sprzeczne, ponieważ nie ma liczby ujemnej przy pierwiastu stopnia
parzystego.
A wiec jedyne rozwiązanie to x=0 tak?
Ja przepraszam, ze tak pisze, ale chce sie upewnic czy rozumiem to.
8 lis 17:05
Krzysiek: Dobrze.
Poza tym zobacz
9x2+1=0 nigdy nie da 0 bo jesli do liczby dodatniej dodasz 1 to bedzie wiecej niz 0
8 lis 17:10
Niejestempewna: W jaki sposob sie zapisuje wynik tego? To znaczy, piszemy jakoś matematycznie, ze rownanie
drugie jest sprzeczne?
Czy po prostu x∊{0} ?
8 lis 17:10
Krzysiek: A jak rozwiazujesz inne rownnaia ?
zapisujesz w ten sam sposob . . I tyle .
8 lis 17:12
Niejestempewna: No właśnie przy innych rozwiązaniach pisze x∊{...}
Tylko nie bylam pewna, czy sie nie pisze czegos przy tym sprzecznym. A teraz wiem, ze piszemy
po prostu wynik. xd
Dzięki wielki!
8 lis 17:14