matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Karolcia:
Oblicz granice x−−−>π/4 tg(x)
tg2x
8 lis 16:44
g:
f(x) = (tg x)
tg 2x
ln(tg x)
ln(f(x)) = (tg 2x) * ln(tg x) =
(granica typu 0/0)
1/(tg 2x)
... de l'Hospital
1
−sin
2
2x
/ (−tg
−2
2x * cos
−2
2x * 2) =
=
tg x * cos
2
x
2*sin x*cos x
−sin
2
2x
=
= −sin 2x → −1
sin 2x
f(x) → e
−1
8 lis 18:11