Wyznacz wszystkie rozwiązania równania tg3x−tg2x−3tgx+3=0
beatinho1: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania tg
3x−tg
2x−3tgx+3=0 należące do przedziału
| | π | |
<0; |
| >. Przyjmując, że π=3,14, zakoduj kolejno trzy pierwsze cyfry po przecinku |
| | 4 | |
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
wyszły mi wyniki tg x=1 tg x=
√3 tg x= −
√3
| | π | |
Wydaje mi sie ze bedzie to tg x =1, gdyz jest to tangens dla |
| , w odpowiedzi jest |
| | 4 | |
zakodowane 785. Ktory wiec wynik jest poprawny?
3,14:4=0,785
8 lis 14:40
Adamm: tak, π/4 będzie ok
8 lis 14:41
beatinho1: a skad wzielo sie to ze bedzie π/4?
8 lis 14:47
Adamm: | | π | |
rozwiązania należące do przedziału <0; |
| > |
| | 4 | |
8 lis 14:52
beatinho1: aaa no to czyli x= π/4 bedzie rozwiazaniem a nie tg x?
8 lis 15:38
Adamm: rozwiązaniem równania jest x, owszem
8 lis 15:43