Matma
Paula: Proszę o pomoc , nie mogę zrobić dwóch zadań z matematyki
1. Dł. kroku Kasi jest o 2,4dm mniejsza od dł. kroku Ewy. Jednocześnie na 3 kroki Kasi Ewa
robi
dwa. Ile wynoszą dł. kroków Kasi i Ewy?
2. W turnieju piłkarskim brało udzaiał 120 zawodników. Drużyny młodzików liczyły po 11
piłkarzy
a juniorów po 14 piłkarzy. Ile drużyn juniorów uczestniczyło w turnieju, jeśli wadomo, że
było
ich więcej niż drużyn młodzików?
10 sty 19:56
Fruu: 1)
x − kroki kasi
y− kroki ewy
y=2,4+x
3x=2y
3x=2(2,4+x)
3x=4,4+2x
x=4,4 dm kroki kasi
y=2,4+4,4=6,8 dm kroki ewy
10 sty 20:03
Fruu: kurcze, blad w obliczeniach, grrrrrr
3x=2(2,4+x)
3x=4,8+2x
x=4,8 dm kroki kasi
y=4,8+2,4=7,2 dm kroki ewy
10 sty 20:06
Eta:
Do
Fruu
ile to jest 2*2,4

= :
4,8
popraw rozwiązanie:
10 sty 20:08
Eta:
teraz jest ok
10 sty 20:08
Paula: no właśnie mnie też się nie zgadzało i już obliczyłam sobie na podstawi twoich wyliczeń wyszedł
mi dobry wynik
10 sty 20:10
Fruu: aj, zawsze jak pisze spr to sie gdzies pomysle w obliczeniach i mam 0 pkt z zadania
10 sty 20:11
Fruu: 2 zad to na chlopski rozum, bo trudno mi ulozyc rownanie:
5*14=70 juniorow
4*11=44 mlodzików
70+44=114 graczy lacznie
120−114=6 pozostaje bez przydzielenia do druzyny?!
10 sty 20:14
kubi b: 2*11=22=
=120
7*14=98=
22 kwi 21:43
kubi b: 2*11=22
7*14=98
22+98=120
22 kwi 21:44