matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
nieuk:
∫−7/(−2x
2
+8x−6)dx
8 lis 14:31
Adamm:
7
1
=
∫
dx
2
x
2
−4x+3
1
A
B
=
+
x
2
−4x+3
x−1
x−3
1=Ax−3A+Bx−B A+B=0 −3A−B=1
1
A=−
2
1
B=
2
1
−1/2
1/2
=
+
x
2
−4x+3
x−1
x−3
7
−1/2
1/2
7
1
1
∫
+
dx =
(−
ln|x−1|+
ln|x−3|)+C
2
x−1
x−3
2
2
2
8 lis 14:40