procenty
Mateusz: W pewnej sportowej klasie 50 % dzieci trenuje pływanie, 40 % gra w siatkówkę. 20 % tych dzieci
uprawia obie dyscypliny. Pozostałe dzieci trenują wyłącznie piłkę nożną.Jaki procent dzieci tej
klasy
trenuje piłkę nożną?
8 lis 14:07
Rafal:

Granatowy okrąg − dzieci, które trenują pływanie
Zielony okrąg − dzieci, które trenują siatkówkę
Na diagramie jest łącznie 70% wszystkich dzieci. Wszystkie dzieci trenujące piłkę nożną to
wszystkie dzieci spoza tego diagramu. Jest ich łącznie 100%−70%=30%.
8 lis 14:50
Adamm: A − zbiór osób pływających
B − zbiór osób grających w siatkówkę
A∩B − zbiór osób uprawiających oba sporty
Ω − klasa
Ω\(A∪B) − zbiór osób uprawiających piłkę nożną
przyjmijmy |Ω|=1
| | 1 | | 2 | | 1 | |
wtedy |A|= |
| , |B|= |
| , |A∩B|= |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
| | 7 | |
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|= |
| |
| | 10 | |
odp. 30%
8 lis 14:51