(2 m)[log2(x 4)]2 2(1−m)log2(x 4) m−2=0
bartek: Dane jest równanie (2+m)[log2(x+4)]2+2(1−m)log2(x+4)+m−2=0. Wyznacz te wartości parametru m,
dla których dane równanie ma tylko ujemne pierwiastki. Jakie należy postawić warunki? Na pewno
delta musi być >=0. Można także wykorzystać wzory Vieta tylko nie bardzo wiem w jaki sposób
skoro w równaniu x zastepuje log2(x+4). Proszę o jakąś podpowiedz
10 sty 19:55
Ergo: Popraw zapis to poradzimy coś
10 sty 20:39
bartek: (2+m)[log2(x+4)]2+2(1−m)log2(x+4)+m−2=0
10 sty 21:05
Ergo: masz moze wynik?
10 sty 21:21
bartek: m∊(−∞;−10)∪<−2;212>
10 sty 21:34
paziówna: x+4 >0
x > −4
m = −2 ∨ log
22(x+4) + (2−2m)log
2(x+4) + m−2 = 0
podst log
2(x+4) = t
t
2 + (2 − 2m)t + m−2 = 0
1. przypadek:
Δ = 0 ∧ x
0 < 0
1. warunek:
(2−2m)
2 −4(m−2) = 0
4 − 8m + m
2 − 4m + 8 = 0
m
2 − 12m + 12 = 0
Δ
m = 12
2 − 4*12 = 96 = (4
√6)
2
m
1 = 6 − 2
√6 ∨ m
2 = 6 + 2
√6
| | −b | | 2m−2 | |
x0 = |
| = |
| = m − 1 |
| | 2a | | 2 | |
dla m
1:
x
0 = 5 − 2
√6 > 0
dla m
2:
x
0 > 0
2. przypadek:
Δ > 0 ∧ x
1x
2>0 ∧ x
1 + x
2 < 0
1. warunek:
m
2 − 12m + 12 > 0
(m − 6 + 2
√6)(m + 6 + 2
√6) > 0
m∊(−
∞, 6−2
√6)∪(6+2
√6,
∞)
2. warunek:
x
1x
2>0
m − 2 > 0
m > 2
3. warunek:
x
1 + x
2 < 0
2(1−m) < 0
m > 1
wszystko:
m ∊ (6+2
√6,
∞)
10 sty 21:42
paziówna: w wykorzystaniu wzrów Viete'a są odpowiednio t1t2 i t1+t2
10 sty 21:43
paziówna: no to ja mam błąd
10 sty 21:45
Ergo: omg Paziowna beidna co sie opisala

ja wlasnie tez zaczalem rozpisywac i dziwne rzeczy mi
powychodzily. Dlatego zapytalem o wynik
10 sty 21:50
Ergo: nie bedzie takich warunkow?
2) Δ>0 wtedy x
1*x
2<0
10 sty 21:54
10 sty 21:55
paziówna: 2. nie może być, bo wtedy jeden jest ujemny a drugi dodatni, a oba mają być ujemne
10 sty 22:06
Ergo: fakt

kurcze no nie wiem. Ktos madrzejszy musi sie ujawnic
10 sty 22:12
paziówna: czy jesteś pewien tego wyniku? ponieważ tam do odpowiedzi zawiera się {−2}. a przecież dla m =
−2, pierwiastki są dowolne. a nie mają być dowolne, tylko ujemne.
10 sty 22:21
Anna:
Dopowiem: warunki muszą być następujące:
1) a ≠ 0 a = 2 + m
2) Δ > 0 b = 2(1 − m)
3) x1 + x2 < 0 c = m − 2
4) x1*x2 < 0
Czy trzeba podać rozwiązanie układu warunków ?
10 sty 22:26
bartek: Tak jestem pewny chyba ze autor ksiazki klamie
10 sty 22:27
bartek: Anna otoz to ale wynik mi nie wychodzi chyba ze sie gdzies pomylilem
10 sty 22:30
bartek: Anna x2*x2>0
10 sty 22:31
Anna: Tak, bartku, x1*x2 > 0 . Dziękuję za poprawienie oczywistej pomyłki.
10 sty 22:33
Bogdan:
Wtrącę się. W zadaniu nie ma informacji o tym, że jest to równanie drugiego stopnia i że
mają być różne rozwiązania. Równanie ma tylko ujemne pierwiastki.
Trzeba więc rozpatrzeć przypadek dla a = 0 oraz przypadek dla a ≠ 0.
W tym drugim przypadku oprócz a ≠ 0 trzeba przyjąć jeszcze założenia:
Δ ≥ 0,
x1*x2 > 0 (bo są pierwiastki jednakowych znaków)
x1*x2 < 0 (bo pierwiastki są ujemne).
10 sty 22:39
Anna:
wyniki warunków: 1) m ≠ −2
3) m ∊ ( −2, 1)
4) m ∊ ( −2, 2)
Odp. m ∊ ( −2, 1 )
10 sty 22:45
lidka: bartek trzeba uwzglednic ze x<o wiec log(x+4)<2
10 sty 22:46
bartek: Bogdan mały błąd się wkradł x
1+x
2<0, ale wszyscy wiedza o co chodzi
10 sty 22:46
bartek: Anna 4)m∊(−∞;−2)∪(2;+∞)
10 sty 22:51
lidka: rownanie ma postac gdy log(x+4)=t ma postac(2+t)*+2(1−m)+m−2=0 * to do kwadratu
10 sty 22:53
Nikka: Anno, jeśli oba pierwiastki mają być ujemne to czy nie powinno być x1*x2 > 0
10 sty 22:56
Nikka: no tak już poprawione

nie zauważyłam...
10 sty 22:57
lidka: waronki t<2 wiec t*<2 t&,<2 wiec (t*−2)(t&−2)>0 t*−2+t&−2<o i delta wieksza lub rowna zero
dla m=minus 2 t=dwie trzecie x jest ujemne i wtedy rozwiazanie jest takie jak podales
10 sty 23:06
Bogdan:
Tak bartek, ostatnie założenie powinno być x1 + x2 < 0 (bo pierwiastki są ujemne).
10 sty 23:06
bartek: Lidka czy moglbym prosic o bardziej czytelny opis bo nie bardzo rozumiem i dlaczego t<2?
11 sty 17:17
dsdc: x+2x=6
18 lut 15:17