Wykaż, że ciąg ma granicę i ją oblicz.
Ignacy: Cześć, prędko potrzebuję pomocy do zadania.
Wykaż, że ciąg jest monotoniczny i ograniczony a następnie oblicz jego granicę.
a1=2
an+1=1/2(an+1/an)
8 lis 08:20
Ignacy: Rozpisałem to indukcyjnie i wykonałem dowód przez odejmowanie nierówności stronami, ale wiem,że
nie w każdym przypadku to działa.
Podaję dowód, który przeprowadziłem, pomijam teraz sprawdzenie dla n=1
zał.ind ak>ak+1
teza: ak+1>ak+2
dowód: z zał wynika, że ak−1<ak+1−1
Następnie odjąłem założenie i jego odwrotność. Wiem jednak, że może to być błędne rozumowanie.
Proszę o szybką pomoc
8 lis 08:26
jc:
a > 0 ⇒ (a+1/a)/2 ≥ 1, a więc ciąg jest ograniczony z dołu.
Pokaż jeszcze, że jest malejący.
8 lis 08:28
Ignacy: Czy to na pewno wystarczy? Ogarniczenie ciągu pokazałem w analogiczny sposób co wyżej
8 lis 08:31
Ignacy: o a z jakim indeksem chodzi?
8 lis 08:32
jc:
a − (a+1/a)/2 = (a − 1/a)/2 ≥ 0 dla a ≥ 1, a więc ciąg jest nierosnący.
8 lis 09:06
Ignacy: co jest rozumiane przez a? an?
8 lis 09:26
jc: Sam dopisz indeksy, jak potrzebujesz
8 lis 09:33
jc:
Wniosek 1. a
n+1 ≥ 1 (oczywiście a
n ≥ 1, wystarczy zmniejszyć n o jeden).
| | (an − 1)2 | |
Wniosek 2. 0 ≤ an+1 − 1 ≤ |
| . |
| | 2 | |
Widać, jak szybko zbliżamy się do 1.
a
1 − 1 = 1
a
2 − 1 ≤ 1/2
a
3 − 1 ≤ 1/8
a
4 − 1 ≤ 1/128
a
5 − 1 ≤ 1/128 * 1/128 * 1/2
a
n − 1 ≤ (1/2)
2n−1 −1
8 lis 09:54
Ignacy: Dziękuję bardzo, na pracy, którą miałem oddać napisałem inny dowód, ale i tak teraz pomogło w
zrozumieniu
8 lis 20:25