PW: Ω = {(b, b, b), (b, c, b), (b, b, c), (b, c, c), (c, c, c), (c, c, b), (c, b, c), (c, b, b)}
A = {(b, b, b), (b, c, b), (c, c, b), (c, b, b)}
ale przestrzeń Ω nie składa się z jednakowo prawdopodobnych zdarzeń, ich prawdopodobieństwa są
zdefiniowane przez sposób losowania opisany w zadaniu.
| | 3 | | 2 | | 5 | | 30 | |
P(b, b, b) = |
| . |
| . |
| = |
| |
| | 5 | | 6 | | 6 | | 180 | |
| | 3 | |
(z pierwszej urny losujemy białą z prawdopodobieństwem |
| , przekładamy białą do drugiej |
| | 5 | |
urny i tym samym w drugiej jest 6 kul, w tym 2 białe, następnie przekładamy białą do trzeciej
urny, w wyniku czego znajdzie się w niej 6 kul, w tym 5 białych).
Podobnie należy określić:
| | 3 | | 4 | | 4 | | 48 | |
P(b, c, b) = |
| . |
| . |
| = |
| |
| | 5 | | 6 | | 6 | | 180 | |
| | 2 | | 5 | | 4 | | 40 | |
P(c, c, b) = |
| . |
| . |
| = |
| |
| | 5 | | 6 | | 6 | | 180 | |
| | 2 | | 1 | | 5 | | 10 | |
P(c, b, b) = |
| . |
| . |
| = |
| |
| | 5 | | 6 | | 6 | | 180 | |
| | 30+48+40+10 | | 128 | | 32 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| . |
| | 180 | | 180 | | 45 | |
Suma prawdopodobieństw wszystkich zdarzeń elementarnych musi wynosić 1, raz z ciekawości
należałoby sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście − to zweryfikowałoby poprawność określenia P
na Ω.