trrr
eryk: wytlumaczy mi ktos?
mam przyklad tg4x=
√3 , x∊(3π;4π)
wiem ze wtedy okres sie skraca 4razy
i ogranicze sie do przedzialu x∊(3π;4π) to jak obliczyc te x
a jesli bylby przedzial np x∊(20π;21π) to jak wtedy bedzie?
8 lis 00:19
Eta:
k∊C
x<4π i x>3π
| π | | kπ | | π | | kπ | |
| + |
| <4π / *12/π i |
| + |
| >3π /* 12/π |
| 12 | | 4 | | 12 | | 4 | |
| | 2 | | 2 | |
1+3k<48 ⇒ k <15 |
| 1+3k > 36 ⇒ k>11 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
to k∊(11 |
| , 15 |
| ) i k∊C ⇒ k∊{12, 13, 14, 15} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 1 | |
dla k=12 x= |
| +3π= 3 |
| π |
| | 12 | | 12 | |
dla k= 13 x=....
dla k= 14 x=....
dla k= 15 x=....
8 lis 00:48
Eta:
lub od razu dla k>4*3=12 do k< 4*4 =16
k∊{12,13,14,15}
x=.......
..............
8 lis 01:23