pochodne
Andzia: Oblicz drugą pochodną funkcji y=xe
(−0,25)x2
| | 1 | |
Pierwsza pochodna wyszła mi e(−0,25)x2(1− |
| x2} |
| | 2 | |
8 lis 00:16
Janek191:
y ' = e −0,25 x2 + x* e −0,25 x2*(−0,5 x) = e −0,25 x2*( 1 − 12 x2)
y '' = −0,5 x*e−0,25 x2*( 1 − 0,5 x2) − x* e −0,25 x2
y '' = x*e −0,25 x2*( −1,5 + 0,25 x2 )
8 lis 07:22
Andzia: Więc punkty przegięcia będą w punktach (0;0) (√6;√6e−1,5) (−√6;−√6e−1,5)?
8 lis 07:45
Andzia: Bo w odpowiedziach mam bez tego ostatniego a nie wiem czemu on się nie zalicza
8 lis 08:09
Janek191:

Punkty przegięcia są dla : x = −
√6 , x = 0 , x =
√6
8 lis 08:44