Obliczenie wartosci funkcji trygonometrycznej
Patryk: Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej
arcsin ( cos 29/9π )
prosze o pomoc
7 lis 22:43
Jerzy:
Wskazówka:
cos(π/2 − x) = sinx
arcsin(sinx) = x
7 lis 23:01
Mila:
| | π | | π | |
arcsinx=α, α∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | 29 | | 11 | | 11 | | 2 | |
cos |
| π=cos (2π+ |
| π)=cos( |
| π)=−cos |
| π= |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 5π | | 5π | | π | | π | |
=−sin |
| i |
| ∊<− |
| , |
| > |
| | 18 | | 18 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | 5π | |
arcsin(−sin |
| )=−arcsin(sin |
| )=− |
| |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
7 lis 23:08
Patryk: arcsin(cos11/9π)=arcsin(cos π + 2/9π)=
arcsin(−cos2/9π)=arcsin(cos2/9π)=arcsin(cosπ/2−5π/18)=arcsin(sin5π/18)=5π/18 tak ?
7 lis 23:09
Mila:
zgubiłeś (−)
7 lis 23:11
Patryk: A tak , faktycznie dziękuje
7 lis 23:17
Patryk: A jeśli chodzi o funkcje arctg(tg(−8))?
7 lis 23:18
Mila:
Tam jest tg(−8)?
7 lis 23:28
Patryk: Tak
7 lis 23:30
Mila:
8o?
7 lis 23:42
Patryk: Znalazłem ten przykład , pod przykładem powyżej i nic nie jest więcej napisane ale możemy
przyjąć stopnie
7 lis 23:44
Mila:
| | π | | π | |
arctgx=α, x∊R, α∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli (−8)
o to :
arctg(tg(−8
o))=arctg(−tg(8
o))=−arctg(tg(8
o))=−8
o
Jeżeli radiany , to sprowadzić do przedziału;
−1.57<−8+kπ<1.57
k=3
arctg(tg(−8+3π))=−8+3π
7 lis 23:53
Patryk: Dziękuje
8 lis 08:15