Rzucamy 4 razy monetą
celina: Rzucamy 4 razy monetą oblicz prawdopodobieństwo że trzy razy wypadnie orzeł. Oblicz
najbardziej prawdopodobna liczbę orłów w 4 rzutach
7 lis 22:02
celina: proszę o jak najszybszą pomoc
7 lis 22:13
Mila:
|Ω|=2
4=16
a) A− 3 razy wypadnie orzeł
(O,O,O,R)− jedno ze zdarzeń sprzyjających zd. A
Liczba możliwości 4
b) Jeżeli znasz wzór to wg wzoru, jeżeli nie, to rozważasz jakie mogą być wyniki.
| | 1 | |
a)A0 − nie wypadnie orzeł P(A1)= |
| |
| | 16 | |
| | 4 | |
A1 − wypadnie 1 orzeł : (O,R,R,R) − 4 możliwości ⇔P(A1)= |
| |
| | 16 | |
| | | | 6 | |
A2 − wypadną 2 orły: (O,O,R,R)− | =6 możliwości⇔P(A2)= |
| |
| | | 16 | |
| | 4 | |
A3 wypadną 3 orły : 4 możliwości ⇔P(A3)= |
| |
| | 16 | |
| | 1 | |
A4 − (OOOO) − 1 możliwość P(A4)= |
| |
| | 16 | |
Daj odpowiedź.
7 lis 22:28
7 lis 22:43
Mila:
Albo tak:
n=4 liczba prób Bernoulliego
| | 1 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu (wyrzucenia orła) w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
k=(n+1)*p=(4+1)* |
| = |
| ∉N |
| | 2 | | 2 | |
to
| | 5 | |
[ |
| ]=2 − najbardziej prawd. liczba wyrzuconych orłów w czterech rzutach monetą . |
| | 2 | |
7 lis 22:57
Mila:
Jakoś Celina tu nie zagląda, a tak chciała szybkiej pomocy.
7 lis 22:58
ula: mam podobne zadanie mógł by ktos mi wytłumaczyc jak sie liczy tez mozliwosci dlaczego np jak
wypdały 2 orly to mamy 6 mozliwosci nie rozumiem tego
9 lis 12:57