Rozwiąz równanie.
Nin: |x
2−2x|≥x
3
Mam problem z tą nierównością, może ktoś pomóc

?
7 lis 21:27
PW: Wskazówka: Wszystkie x ≤ 0 są rozwiązaniami (bo lewa strona nieujemna, a prawa niedodatnia).
Wystarczy jeszcze zająć się dodatnimi iksami.
7 lis 21:29
Nin: |x2−2x|≥x3
x2−2x≥x3 v x2−2x≤−x3
−x3+x2−2x≥0 v x3+x2−2x≤0
x(−x2+x−2)≥0 v x(x2+x−2)≤0
x=0 v x=0 v Δ=9 x1=−2 x2=1
Δ<0 z wykresu odczytuje x∊(−∞;−2>u<0;1>
Korzystając z Pana wskazówki domykam zbiór i otrzymuje (−∞;1>.Dobrze? Moze Pan jeszcze
wytlumaczyć dokładniej skąd ten wniosek o x≤0?
7 lis 21:40
Nin: Mogłby ktoś to sprawdzic ?
7 lis 21:59
PW: Mówiąc niezbyt dokładnie: dla x ujemnych prawa strona jest ujemna, a lewa dodatnia (z
definicji, jako wartość bezwzględna). Nie ma więc potrzeby sprawdzać ujemnych − na pewno są
rozwiązaniami.
No i nie wykorzystałaś wskazówki. Dla x > 0 badana nierówność przyjmuje postać
|x(x−2)| ≥ x3, x> 0
x|x − 2| ≥ x3, x > 0
Można podzielić przez x, bo wiemy że jest dodatnia:
|x − 2| ≥ x2, x >0.
Rozpatrując osobno na przedziale (0,2) i <2, ∞) otrzymamy dwie łatwe nierówności.
7 lis 22:00