7 lis 20:47
Jack: Hey, zadanie masz spoko policzone ale promień okręgu opisanego to połowa odcinka łączącego
wierzchołek podstawy z górnym wierchołkiem
Czyli masz tam trójkąt o wymiarach 18,6 oraz 2R
182+62=2R2
4R2=360
R2=90
R=3*sqrt(10)
7 lis 21:35
Eta:
1 sposób
Okrąg opisany na trapezie jest też opisany na ΔABC
|BC|= 10 , |EB|=8 , |AE|= 18
| 1 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAEC: |AC|=√182+62 ⇒ |AC|= 6√10 to sinα= |
| |
| √10 | |
Z tw. sinusów w Δ ABC :
2 sposób
| a*c*d | |
w ΔABC R= |
| , P(ABC)= 13*6 |
| 4 P(ABC) | |
| 26*10*6√10 | |
to R= |
| ⇒ R= 5√10 |
| 4*13*6 | |
7 lis 21:38