parzystość i nieparzystość funkcji
Andzia: | | 1+lnx | |
Czy funkcja f(x)= |
| jest parzysta lub nieparzysta? |
| | x | |
Po mojemu ani taka ani taka ale chce się upewnić
7 lis 20:31
Adamm: funkcja jest parzysta kiedy f(−x)=f(x), parzysta kiedy f(−x)=−f(x)
f(x)∊(0; ∞) więc nie ma mowy o parzystości lub nieparzystości
7 lis 20:33
Janek191:
Nie jest ani taka ani taka, bo x > 0
7 lis 20:33
Andzia: Tak też myślałam xd więc ogólnie funkcje logarytmiczne nie sa ani parzyste ani nieparzyste tak?
xd
7 lis 20:35
PW: Żeby w ogóle zastanawiać się nad parzystością (nieparzystością) musimy mieć funkcję o
dziedzinie symetrycznej względem 0.
7 lis 20:41