suma pierwszego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 24. iloczyn
Ebi: suma pierwszego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 24. iloczyn czwartego i
piątego wyrazu tego ciągu jest równy 99. Wyznacz wzzór ogólny tego ciągu.
Może ktoś pomóc?
7 lis 19:59
Janek191:
a1 + a10 = 24
a4*a5 = 99
a10 = a1 + 9 r
a4 = a1 + 3 r
a5 = a1 + 4 r
7 lis 20:01
Ebi: a dobra już wiem dzięki chyba powinno wyjść r=2 lub r=30
7 lis 20:03
Adamm: a1+a10=24, 2a1+9r=24, a1=12−4,5r
a4*a5=99, (a1+3r)(a1+4r)=99,
(12−1,5r)(12−0,5r)=99
rozwiąż
7 lis 20:05
Ebi: dzieki
7 lis 20:55