kombinatoryka
xy: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych usunięto najpierw wszystkie liczby
podzielne przez 6, a następnie spośród reszty usunięto wszystkie liczby podzielne przez 10.
Ile liczb pozostało?
Mnie wyszło 675, jednakże chcę z kimś skonsultować ten wynik. Mógłby mi ktoś pokazać swój
sposób rozwiązywania tego zadania?
7 lis 19:45
Mila:
Wszystkich liczb podzielnych przez 6 wśród liczb trzycyfrowych jest 150.
Wszystkich liczb podzielnych przez 10 jest 90.
Część z nich usunięto za pierwszym razem.
Wśród liczb podzielnych przez 6 jest 30 liczb podzielnych prze 10,
są to liczby podzielne przez NWW(6,10)=30
zatem za drugim razem usunięto
90−30=60 liczb.
Razem 150+60=210 usunięto
zostało:
900−210=690
7 lis 22:51