wypukłość i wklęsłość
Andzia: | | 1 | |
Określ przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji y= |
| |
| | lnx | |
7 lis 19:41
zef: | | 1 | | −1x | | −1 | | 2lnx | |
[ |
| ]'= |
| = |
| [lnx*lnx]'= |
| |
| | lnx | | ln2x | | xln2x | | x | |
| | 1 | | | | ln2x+2lnx | | ln+2 | |
−[ |
| ]'=− |
| = |
| = |
| |
| | xln2x | | x2ln4x | | x2ln4x | | x2ln3x | |
Masz drugą pochodną.
7 lis 19:48
Andzia: punkt przegięcia to e−2 tak?
7 lis 19:50
zef: Tak
7 lis 19:51
Andzia: czyli wklęsła (0;e−2)
wypukła (e−2;1) i (1;+∞) ?
Ale cos mi sie wydaje że źle xd
7 lis 19:54
Janek191:
7 lis 19:56
Janek191:
f jest wypukła ( 0, e−2 ) ( 1 ; +∞)
f jest wklęsła ( e−2; 1)
7 lis 19:58
Andzia: Na jakiej stronie rysujesz te wykresy?
7 lis 19:59
Janek191:
Niżej jest napis rysuję

Kliknij na rysuję
7 lis 20:00
Andzia: A... dziękuję
7 lis 20:02
Andzia: Zbiór wartości tej funkcji to (−∞;0) (0;+∞)?
7 lis 20:11
Andzia:

nie umiem korzystać z tego rysowania xd
7 lis 20:26
Janek191:
To nie takie proste, jak się nie wie

Kliknij na znaczek układu współrzędnych i przenieś go na pokratkowany prostokąt
Do prostokąta y = wpisujemy wzór funkcji i klikamy na rysunek obok
z wykresem funkcji
7 lis 20:31
Andzia: O kurczaki

to sobie daruje to rysowanie na razie xd
7 lis 20:54
Andzia:

| | 1+lnx | |
Wyszło mi coś takiego do y= |
| |
| | x | |
Źle prawda? xd
7 lis 21:01
zef:

Dobrze tylko czasem przy rysowaniu wkrada się ta kreska, w tym przypadku po lewej (ta od
(−
∞;0))
7 lis 21:03
Andzia: Ekstremum tej funkcji jest dla x=1 i jest to ekstremum maksimum czy minimum? Bo w odpowiedziach
mam minimum a według mnie to maksimum xd
7 lis 21:15
zef: Jak wyszła ci pochodna ?
7 lis 21:30
Andzia: I ta funkcja jest wklęsła dla (0;e0,5)
a wypukła dla (e0,5;+∞)
Zgadza się?
7 lis 21:32
Andzia: | | −lnx | |
pierwsza pochodna |
| |
| | x2 | |
7 lis 21:33
zef: Tak jest dobrze, a druga ?
7 lis 21:34
7 lis 21:37
Andzia: czyli ekstremum maksimum tak?
7 lis 21:38
zef: Druga pochodna źle bo:
| 2xln+x | |
| =0 tych iksów skrócić nie można bo, xlnx=lnxx |
| x4 | |
7 lis 21:40
zef: Tak, ekstremum maksimum
7 lis 21:41
Andzia: To nie można wyłączyc x przed nawias?
7 lis 21:45
Andzia: Ale punkt przegięcia mi się zgadza z odpowiedzią xd
7 lis 21:46
zef: Chwila, tam można wyłączyć bo jeszcze dalej w liczniku jest x więc też się skróci, dobrze jest
7 lis 21:46
Andzia: uff.. to dobrze bo bym robiła od nowa xd
7 lis 21:47
zef: 2lnx=−1
x=e
−0,5 to jest punkt przegięcia
7 lis 21:47
Andzia: A nie e
0,5
7 lis 21:50
zef: Tak, tak źle przepisałem drugą pochodną, błąd w znakach zamiast w liczniku 2lnx−1 dałem 2lnx+1.
7 lis 21:53
Andzia:

A ten wykres jest dobrze? Dla y=e
(−x)2
7 lis 21:58
zef:
(0;e0,5) → wklęsła
(e0,5;∞) → wypukła
Co do funkcji e(−x)2 to się zgadza wykres
7 lis 22:03
Andzia: Ta funkcja jest parzysta tak?
7 lis 22:15
zef: e
(−x)2 tak, widać z wykresu
7 lis 22:21
Andzia: a jak obliczyć asymptotę ukośną?
| | e(−x)2 | |
doszłam do |
| i nie wiem co dalej  |
| | x | |
7 lis 22:26
zef: Z asymptotą ukośną nie pomogę :<
Wiem jedynie że trzeba coś kombinować z granicami, a że jestem jeszcze w liceum to asymptot
ukośnych nie miałem, z resztą tego co przed chwilą pisałem też nie

Zaraz ktoś powinien pomóc.
7 lis 22:28
Andzia: ok

i tak dużo mi już pomogłeś xd dziękuje
7 lis 22:32