Dana jest funkcja liniowa
mental2009: Dana jest funkcja liniowa f(x) = 2x +6
a) Napisz równanie tej prostej w postaci ogólnej
b) Oblicz miejsce zerowe funkcji
c) Znajdź rachunkowo punkt przecięcia się funkcji z osią OY
d) Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie
e) Określ monotoniczność funkcji (rosnąca, malejąca stała)
f) Sprawdź rachunkowo, czy punkt A = (2,5) należy do wykresu funkcji
g) Znajdź wzór funkcji równoległej do danej przechodzącej przez punkt A = (−2,8)
h) Znajdź wzór funkcji prostopadłej do danej przechodzącej przez punkt A = (3,−2)
7 lis 19:15